Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent heffing en invordering van marktgelden Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2014

Geldend van 01-01-2019 t/m 31-12-2019

Intitulé

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent heffing en invordering van marktgelden Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2014

De raad van de gemeente Lansingerland,

gelezen het voorstel van het college van d.d. 10 december 2013,

gelet op artikel 229, eerste lid van de Gemeentewet,

besluit vast te stellen de volgende verordening:

Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2014

Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland2014

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • ·

    standplaats: een plaats als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2013;

  • ·

    kwartaal: een kalenderkwartaal, waarbinnen circa 13 maal markt wordt gehouden;

  • ·

    dag: een marktdag;

  • ·

    marktmeester: de persoon die als zodanig is aangewezen door het college (belast met het toezicht op de naleving en handhaving van het bepaalde in en krachtens de Marktverordening gemeente Lansingerland 2013 of diens plaatsvervanger.)

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam “marktgeld” wordt een recht geheven voor het gebruik van enige ruimte en het hebben van voorwerpen daarop of daarboven op het daarvoor aangewezen marktterrein op de dag en uren dat er markt wordt gehouden, daaronder begrepen de door of vanwege de gemeente verstrekte diensten die met genoemd gebruik verband houden.

Artikel 3 Belastingplicht

Het marktgeld wordt geheven van de gebruiker dan wel aanvrager van de dienst, dan wel ten behoeve van wie de dienst is verleend.

Artikel 4 Grondslag

Grondslag voor de berekening van het marktgeld is het aantal in gebruik genomen meters frontbreedte. Er zijn geen verschillen in (diepte van) kraam of verkoopwagen. Alleen de frontbreedte (in meters) is bepalend. Per kwartaal wordt rekening gehouden met 13 maal markt, alsmede de mate waarin van elektriciteit gebruik wordt gemaakt.

Artikel 5 Tarieven

  • 1. Het in artikel 2 bedoelde marktgeld wordt geheven naar de maatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2. Voor de berekening van het marktgeld wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

  • 3. Burgemeester en wethouders kunnen de tarieventabel jaarlijks wijzigen, waarbij als indexeringspercentage voor de tarieven maximaal het inflatiecijfer gehanteerd in de gemeentelijke begroting kan worden toegepast.

Artikel 6 Heffingstijdvak

  • 1. Het heffingstijdvak voor het marktgeld voor een vaste standplaats, als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2013 is gelijk aan een kwartaal.

  • 2. Het heffingstijdvak voor het marktgeld voor een losse standplaats (dagplaats), als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2013, is gelijk aan een dag.

Artikel 7 Ontstaan van de schuld en heffing naar tijdgelang

  • 1. Het marktgeld over een heffingstijdvak van een kwartaal is verschuldigd bij het begin van het heffingstijdvak, of zo dit later is, bij het begin van het gebruik.

  • 2. Indien marktgeld is geheven over een heffingstijdvak van een kwartaal bestaat bij beëindiging van het gebruik op grond van artikel 8 van deze verordening naar evenredigheid aanspraak op restitutie over het aantal nog niet aangebroken maanden over dat tijdvak.

  • 3. Het marktgeld, dat per dag verschuldigd is, moet voor het innemen van de aangewezen standplaats worden voldaan.

Artikel 8 Ontheffing

Restitutie van vooruitbetaald marktgeld vindt slechts plaats, indien de betrokkenen door omstandig-heden, welke hem niet zijn toe te rekenen, van de standplaats geen gebruik zal kunnen maken en alleen ingeval de aanvraag om restitutie binnen twee maanden na opzegging van de standplaats bij het college van burgemeester en wethouders is ingediend. Ingeval van restitutie wordt het terug te betalen marktgeld berekend aan de hand van het aantal keren, dat van de standplaats geen gebruik is gemaakt.

Artikel 9 Wijze van heffing

  • 1. Het marktgeld, bedoeld in artikel 6, eerste lid, wordt geheven door middel van een gedagtekende aanslag, waarop het verschuldigde bedrag is vermeld.

  • 2. Het marktgeld als bedoeld in artikel 6, tweede lid, door middel van een gedagtekende (digitale) kwitantie. Het verschuldigde bedrag wordt in de kwitantie vermeld.

Artikel 10 Termijnen van betaling

  • 1. Het marktgeld als bedoeld in artikel 6, eerste lid, moet worden betaald binnen 1 maand na de dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 2. Het marktgeld, als bedoeld in artikel 6, tweede lid, moet worden betaald op het moment van het uitreiken van de kwitantie.

Artikel 11 Kwijtschelding

Met betrekking tot het te heffen marktgeld kan geen verzoek om kwijtschelding worden gedaan zoals bedoeld in artikel 26 van de invorderingswet 1990.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De ‘Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2011' wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 mei 2014.

  • 3.

    Deze verordening kan worden aangehaald als de ‘Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2014'.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van Lansingerland d.d. 24 april 2014,
de raadsgriffier, de voorzitter,
Marijke Walhout Coos Rijsdijk

Bijlage 1 Tarieventabel 2019 behorende bij de Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2014

Het marktgeld bedraagt voor:

  • A.

    Een vaste standplaats voor de markt in de kern Berkel en Rodenrijs per frontbreedte per meter:

    € 49,40 per kwartaal

  

  • B.

    Een losse of dagplaats voor de markt in de kern Berkel en Rodenrijs per frontbreedte per meter:

    • -

      Inclusief elektriciteit: € 4,45 per dag

    • -

      Exclusief elektriciteit: € 3,80 per dag

  

  • C.

    Een aansluiting op de gemeentelijke aansluitkast voor levering van elektriciteit per kwartaal:

    • -

      Licht verbruik: € 22,75 per kwartaal

    • -

      Zwaar verbruik: € 44,95 per kwartaal

    • -

      Krachtstroom: € 111,50 per kwartaal

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 december 2018.

De griffier,

drs. Marijke Walhout