Speelautomatenhalverordening Leusden 2015

Geldend van 17-11-2015 t/m heden

Intitulé

Speelautomatenhalverordening Leusden 2015

De raad van de gemeente Leusden;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2015, nummer 253486;

Besluit:

De Speelautomatenhalverordening Leusden 2015 vast te stellen;

Artikel 1. Begripsbepalingen

Deze verordening verstaat onder:

Artikel 2. Maximumstelsel

  • 1. Het is verboden om zonder vergunning van de burgemeester een speelautomatenhal te vestigen of te exploiteren.

  • 2. De burgemeester kan voor maximaal één speelautomatenhal vergunning verlenen, in het gebied zoals aangegeven op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart.

  • 3. De vergunningaanvraag dient binnen een periode van drie maanden na publicatie van deze verordening te worden ingediend.

  • 4. Indien binnen drie maanden na publicatie van deze verordening slechts één vergunningaanvraag wordt ingediend, zal de aanvraag in behandeling worden genomen. Indien er binnen drie maanden na publicatie van deze verordening meer dan één vergunningaanvraag wordt ingediend, zal de besluitvorming omtrent de aanvragen geschieden overeenkomstig door de burgemeester vast te stellen beleidsregels. Indien er binnen drie maanden na publicatie van deze verordening geen vergunningaanvraag wordt ingediend of indien tijdig ingediende aanvragen niet verleend kunnen worden, vervalt lid 3 van dit artikel.

Artikel 3. Vergunningaanvragen

  • 1. De aanvrager dient de vergunning aan te vragen onder overlegging van:

    • a.

      een nauwkeurige beschrijving van de inrichting, waarbij in ieder geval is opgenomen de oppervlakte daarvan alsmede een plattegrond waarop is aangegeven op welke plaats en in welk aantal kansspelautomaten zullen worden opgesteld.

    • b.

      een verklaring waaruit blijkt, dat hij gerechtigd is over de ruimte te beschikken.

    • c.

      een overzicht van de aard en locatie van de overige recreatieve functies binnen het complex, of in het geval van vestiging in een zelfstandig gebouw een overzicht van de gevestigde recreatieve functies die de speelautomatenhal met hun functie kunnen aanvullen en ondersteunen.

    • d.

      een opgave van de in de vergunning te vermelden beheerder(s).

    • e.

      een bewijs dat in de speelautomatenhal sprake is van een toegangscontrole, waarbij de leeftijd op deugdelijke wijze wordt gecontroleerd.

  • 2. De burgemeester kan nog andere eisen stellen aan de in te dienen bescheiden.

Artikel 4. Beslistermijn

  • 1. Als er één vergunningaanvraag wordt ingediend beslist de burgemeester binnen 13 weken na de datum waarop de aanvraag in behandeling wordt genomen. Hij kan de beslissing voor ten hoogste drie maanden verdagen.

  • 2. Als er meer dan één vergunningaanvraag wordt ingediend beslist de burgemeester binnen 26 weken na de datum waarop de aanvraag in behandeling wordt genomen. Hij kan de beslissing voor ten hoogste drie maanden verdagen.

  • 3. Paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing.

Artikel 5. Vergunningvoorschriften

  • 1. Aan een vergunning wordt in ieder geval het voorschrift verbonden, dat de vergunninghouder een convenant gericht op de bestrijding van gokverslaving dient te ondertekenen met de gemeente en een door de gemeente aangewezen zorgverlener, voordat de speelautomatenhal in gebruik mag worden genomen.

  • 2. In de vergunning wordt het aantal automaten geregeld, dat wordt geplaatst. Er geldt een minimum van 100 en een maximum van 200 automaten.

  • 3. Aan een vergunning worden voorschriften verbonden met betrekking tot de openings- en sluitingstijden van de hal en het door de vergunninghouder uit te oefenen toezicht.

  • 4. Naast de in de vorige leden genoemde voorschriften kunnen aan een vergunning alle voorschriften worden verbonden, die strekken ter bescherming van het belang van de openbare orde, het woon en leefklimaat daaronder begrepen, en het tegengaan van gokverslaving.

  • 5. De vergunning is locatie- en (rechts-)persoonsgebonden.

  • 6. De burgemeester verleent een vergunning voor een periode van tien jaar met een eenmalige optie tot verlenging met wederom een termijn van tien jaar.

  • 7. De minimale leeftijd voor bezoekers van de speelautomatenhal bedraagt 21 jaar.

  • 8. De vergunninghouder verkrijgt binnen een termijn van maximaal 1 jaar, na ingebruikname van de speelautomatenhal, het Dekra-certificaat inzake amusementscentra.

Artikel 6. Weigeringsgronden

De vergunning wordt geweigerd, indien:

  • 1.

    reeds het maximale aantal in artikel 2, tweede lid, genoemde vergunningen is verleend.

  • 2.

    de aanvraag betrekking heeft op een locatie die is gelegen buiten het gebied zoals bedoeld in artikel 2, tweede lid.

  • 3.

    de beheerder(s) de leeftijd van 25 jaar nog niet heeft (hebben) bereikt.

  • 4.

    de exploitant of de beheerder(s) onder curatele staat (staan).

  • 5.

    de exploitant of de beheerder(s) in enig opzicht van slecht levensgedrag zijn.

  • 6.

    uit een Bibob-onderzoek blijkt dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunning wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel verkregen vermogen dan wel het plegen van strafbare feiten, dit Bibob-onderzoek wordt in alle gevallen toegepast.

  • 7.

    duidelijk is dat door beheerder geen omgevingsvergunning kan worden verkregen.

Artikel 7. Intrekkingsgronden

De burgemeester kan de vergunning intrekken :

  • 1.

    indien blijkt dat de vergunning ten gevolge van een onjuiste of onvolledige opgave is verleend.

  • 2.

    indien gehandeld wordt in strijd met de aan de vergunning verbonden voorschriften of beperkingen.

  • 3.

    indien de ingebruikname van de speelautomatenhal niet binnen een periode van twee jaar na vergunningverlening is gestart dan wel gedurende een periode van zes maanden is onderbroken.

  • 4.

    indien in de inrichting strafbare feiten hebben plaatsgevonden dan wel de vergunninghouder dan wel de beheerder(s) in enige opzicht van slecht levensgedrag zijn bevonden.

  • 5.

    Indien het in art. 5 lid 8 genoemde Dekra-certificaat niet door beheerder is verkregen, of na verkrijging dit certificaat gedurende een periode van minimaal 3 maanden ontbreekt.

  • 6.

    Indien de door beheerder aangevraagde omgevingsvergunning is geweigerd.

Artikel 8. Gebruik van de vergunning

Indien een vergunning is verleend en tevens een omgevingsvergunning dient te worden verkregen mag van de vergunning op basis van deze verordening geen gebruik worden gemaakt totdat de omgevingsvergunning is verleend.

Artikel 9. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bij deze verordening bepaalde zijn belast de bij besluit van de burgemeester aan te wijzen personen.

Artikel 10. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van haar bekendmaking.

Artikel 11. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald onder de naam Speelautomatenhalverordening Leusden 2015.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 24 september 2015

P.F.G. McLaughlin
Griffier a.i.
A. Vermeulen
voorzitter

Kaart behorende bij de Speelautomatenhalverordening 2015

afbeelding binnen de regeling

Toelichting

Algemeen

Op grond van artikel 30 c van de Wet op de Kansspelen is het alleen toegestaan een speelautomatenhal te exploiteren, als dit is toegelaten via een gemeentelijke verordening. In die verordening dient dan geregeld te worden, dat er voor de exploitatie een vergunning van de burgemeester is vereist. Het is mogelijk om het aantal te verlenen vergunningen te limiteren in de verordening.

Artikelsgewijs

Artikel 2

Indien er op enig moment sprake is van meer aanvragen dan er vergunningen beschikbaar zijn, dan dient de toewijzing van de vergunning(en) op transparante en vooraf bekend gemaakt wijze te geschieden. Het meest gebruikelijk is om de toewijzing te laten geschieden aan de hand van een vergelijkende toets, te vergelijken met de procedure die wordt gevolgd in een aanbestedingsprocedure. Het gaat daarbij om regels inhoudende de beoordeling van het bedrijfsplan, de inzet op maatschappelijk verantwoord ondernemen, beperken gokverslaving, het bieden van mogelijkheden voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en overige aspecten. Dit wordt in de besluitvorming meegewogen.

Artikel 4

De beslistermijn bedraagt dertien weken, maar er bestaat de mogelijkheid deze te verlengen met drie maanden. Dit is met name bedoeld voor de situatie, dat er een keuze dient te worden gemaakt uit meerdere aanvragen. Hiermee kan geruime tijd gemoeid zijn, afhankelijk van het aantal aanvragen.

In het tweede lid is geregeld, dat de beslistermijn geen fatale termijn is, dat wil zeggen dat overschrijding van die termijn niet automatisch tot verlening van de vergunning leidt.

Artikel 5

Voorbeelden van vergunningvoorschriften die zullen worden opgenomen zijn: vergunninghouder werkt met een “cashless” systeem, d.w.z. zonder gebruikmaking van contant geld; er wordt gewerkt met een “witte lijst” (lijst van bezoekers die vrijwillig vragen om een toegangsverbod in het kader van het beperken van het risico op gokverslaving).

De vergunning wordt verleend voor tien jaar met de eenmalige optie dat deze termijn met tien jaar wordt verlengd. Als vergunninghouder zich aan de vergunningsvoorwaarden houdt en er geen sprake is van ingrijpende beleidswijzigingen dan zal deze verlenging in beginsel worden toegekend. Na afloop van de periode van vergunningverlening, inclusief de periode van verlenging, zal een nieuwe vergelijkende toets kunnen worden gehouden als er aanvragen worden ingediend voor de exploitatievergunning, te vergelijken met de procedure die wordt gevolgd in een aanbestedingsprocedure.

Artikel 6

Hierin zijn de weigeringsgronden voor een vergunning opgenomen.

Artikel 7

Op grond van artikel 3 van de Wet BIBOB kan het bestuursorgaan een gegeven beschikking intrekken indien er een ernstig gevaar bestaat dat die beschikking wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel verkregen vermogen dan wel het plegen van strafbare feiten.

Artikel 8

Deze bepaling is opgenomen om te garanderen, dat er pas sprake kan zijn van een speelautomatenhal, indien ook een omgevingsvergunning is verleend (als dat noodzakelijk is). Veelal zal dit betrekking hebben op een omgevingsvergunning bij nieuwbouw en/of verbouw van een bestaand pand of wanneer een speelautomatenhal niet is toegestaan binnen het bestemmingsplan.