Verordening Afbouw financieringsregeling personeel gemeente Maassluis

Geldend van 01-04-2009 t/m heden

Intitulé

Verordening Afbouw financieringsregeling personeel gemeente Maassluis

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen

Artikel 1 Nieuw Artikel

Deze verordening is van toepassing op ambtenaren of medewerkers van instellingen waaropde rechtspositie van de gemeente van toepassing is verklaard, die een woning voor eigenbewoning hebben gekocht, aan wie het college van burgemeester en wethouders tot 31december 2008 een geldlening onder verband van eerste hypotheek heeft verstrekt op grondvan de in artikel 16 genoemde ‘Verordening financieringsregeling gemeentepersoneel’,vastgesteld door de raad van de gemeente Maassluis op 7 april 1998.

Artikel 2 Nieuw Artikel

De geldleningen, op grond van de ‘Verordening financieringsregeling gemeentepersoneel’,zijn verstrekt voor een termijn van ten hoogste dertig jaar.

Artikel 3 Nieuw Artikel

Tussen geldgever en geldnemer zijn een rentevaste periode overeengekomen van 5, 10, 15,20, 25 of 30 jaar. Gedurende de rentevaste periode zal geen aanpassing van hetovereengekomen rentepercentage plaatsvinden

Hoofdstuk 2 Voorwaarden voor continuering en afbouw

Artikel 4 Nieuw Artikel

De uitbetaling van het geleende bedrag heeft niet plaats vóór geldnemer het in feite nodigheeft. Zij kan ook in gedeelten geschieden. De renteberekening gaat in op de dag van defeitelijke uitbetaling van de leningsbedragen.

Artikel 5 Nieuw Artikel

  • 1  

    De geldnemer is verplicht zich te houden aan de bepaling dat de hypotheekstelling isgeschied onder het beding dat:het verbondene in goede staat van onderhoud zal worden gehouden en niet van aardof bestemming zal worden veranderd;

  • 2 het verbondene verzekerd zal zijn en blijven tegen risico van brandschade en voortsonder de gebruikelijke bedingen bedoeld in artikel 264, boek 5 van het BurgerlijkWetboek.

Artikel 6 Nieuw Artikel

Aan het einde van iedere rentevaste periode dient tussen geldgever en geldnemer eennieuwe afspraak te worden gemaakt voor een volgende rentevaste periode. Verlengingkan niet verder plaats vinden dan tot maximaal de overeengekomen termijn van degeldlening.De rente wordt door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en is gelijkaan de effectieve rente welke de gemeente zelf op het tijdstip van kredietverstrekking/verlenging is c.q. zou zijn verschuldigd voor een door hem te sluiten geldleningen meteen looptijd gelijk aan de met de geldnemer overeengekomen rentevaste periode envoorts onder door het college van burgemeester en wethouders te stellen naderevoorwaarden.

Artikel 7 Nieuw Artikel

Minimaal de helft van de lening moet worden afgelost hetzij bij wijze van annuïteit, hetzijbij wijze van gelijke jaarlijkse termijnen.

Artikel 8 Nieuw Artikel

Extra aflossing of algehele aflossing is te allen tijde, zonder boete of kosten, mogelijk.

Artikel 9 Nieuw Artikel

Wijziging van de voorwaarden van de verstrekte lening is niet mogelijk.

Artikel 10 Nieuw Artikel

Door het college van burgemeester en wethouders wordt jaarlijks een vergoeding vooradministratiekosten aan de hypotheeknemer in rekening gebracht. De vergoeding voor2008 bedraagt € 66,39 en zal jaarlijks worden verhoogd op basis van het CBSindexcijfer‘CAO lonen per maand inclusief bijzondere beloning, CAO-sector overheid

Artikel 11 Nieuw Artikel

  • 1  

    Indien het dienstverband van de geldnemer eindigt anders dan door overlijden, doortoekenning van pensioen krachtens de algemene burgerlijke pensioenwet of doortoekenning van wachtgeld, zolang dit wachtgeld wordt genoten.

  • 2 Indien de geldnemer zonder noodzaak - zulks ter uitsluitende beoordeling van hetcollege van burgemeester en wethouders - ophoudt de woning voor eigen bewoning tegebruiken.

  • 3 Indien de geldnemer in staat van faillissement wordt verklaard, de geldnemersurseance van betaling aanvraagt of onder curatele wordt gesteld of op de verbondenonroerende zaken beslag wordt gelegd.

Artikel 12 Nieuw Artikel

In gevallen waarin de toepassing van deze verordening zou leiden tot onbillijkheden vanoverwegende aard kan het college van burgemeester en wethouders toestaan datvan het gestelde in de artikelen 3, 9 en 11 wordt afgeweken.

Artikel 13 Nieuw Artikel

Het college van burgemeester en wethouders zal bij beëindiging van het dienstverbandals gevolg van privatisering van een bepaalde gemeentelijke activiteit, eenovergangsregeling treffen met de strekking dat nadelige gevolgen voor de betreffendemedewerkers zo veel als mogelijk worden vermeden.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 14 Nieuw Artikel

Het college van burgemeester en wethouders is gemachtigd voor de uitvoering van dezeverordening al hetgeen te doen wat hij nodig oordeelt.

Artikel 15 Nieuw Artikel

Deze verordening treedt in werking 8 dagen na de datum van bekendmaking en werkt terugtot en met 1 januari 2009.

Artikel 16 Nieuw Artikel

De verordening: financieringsregeling gemeentepersoneel, vastgesteld in de raad van degemeente Maassluis, gehouden op 7 april 1998, wordt per 1 januari 2009 ingetrokken.

Artikel 17 Nieuw Artikel

Deze verordening kan worden aangehaald als de verordening ‘Afbouwfinancieringsregeling personeel gemeente Maassluis 2009’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van 24 maart 2009.de griffier, de voorzitter,mr. R. van der Hoek J.A. KarssenDatum bekendmaking 1 april 2009.Datum inwerkingtreding van de verordening 4 april 2009, met terugwerkende kracht vanaf1 januari 2009.

Toelichting 1 Toelichting

Tot aan 2009 konden overheidswerknemers bij hun werkgever leningen afsluiten voor hetkopen van een huis. In de gemeente Maassluis werd als secundaire arbeidsvoorwaardesinds 1983 de mogelijkheid tot hypotheekverstrekking aangeboden. Het kader hiervoor wasde verordening ‘Financieringsregeling gemeentepersoneel’ Gemeenteblad 1998 nr. 35.Bij de evaluatie van de Wet fido in 2006 is voorgesteld een absoluut verbod in te stellen ophypotheekverstrekking aan ambtenaren.Op 18 december 2008 is de wijziging van de Wet fido met daarin opgenomen het verbod ophypotheekverstrekking aan ambtenaren in het in het Staatsblad verschenen.Vanaf 1 januari 2009 is het verstrekken van nieuwe hypothecaire leningen èn garanties aanhet ambtelijk personeel niet meer toegestaan. Voor lopende leningen en/of garanties is hettoegestaan dat zij uit- dan wel aflopen.De verordening ‘Financieringsregeling gemeentepersoneel’ Gemeenteblad 1998 nr. 35moest hierdoor van rechtswege grotendeels vervallen.Omdat er tot 2039 een helder juridisch kader moet blijven voor een kleiner wordende groephypotheeknemers, is deze verordening opgesteld. De verordening is voor een deelgebaseerd op de ingetrokken verordening ‘Financieringsregeling gemeentepersoneel’ van1998.