Beleidsregel ondersteunende horeca

Geldend van 26-11-2012 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel ondersteunende horeca

Burgemeester en wethouders / De burgemeester van de gemeente Reusel-De Mierden;

gelezen het voorstel aan burgemeester en wethouders van 7 november 2012, nr 509-2012;

gelet op Artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening;

besluit(en) vast te stellen:

Beleidsregel ondersteunende horeca

Artikel 1. Begripsbepaling

  • a) Bestemmingsplan: het ter plaatse van de ondersteunende horeca vigerende bestemmingsplan;

  • b) Bijeenkomsten van persoonlijke aard:bijeenkomsten met een veelal feestelijk karakter, waarbij meestal alcoholhoudende drank wordt genuttigd, die geen direct verband houden met de doelstelling van de (paracommerciële) rechtspersonen en/of bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals bruiloften, feesten, partijen, recepties, jubilea, verjaardagen, bedrijfsfeesten, koffietafels, condoleance bijeenkomsten en dergelijke;

  • c) Burgemeester: burgemeester van de gemeente Reusel-De Mierden;

  • d) College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden;

  • e) Maaltijden: het geheel van warme gerechten, tenminste bestaande uit de volgende drie, niet met elkaar gemengde bestanddelen: 1) vlees, vis, gevogelte of wild, 2) groente en 3) aardappelen, rijst of meelspijzen;

  • f) Warm bereide gerechten of koude schotels die bestemd zijn voor de consumptie ter plaatse en niet bestaan uit een kleine snacks zoals een belegd broodje, borrelhapjes, worstenbroodje, kopje soep of vergelijkbare consumpties;

  • g) Ondersteunende horeca: er is sprake van ondersteunende horeca wanneer men in een inrichting die geen (planologische) hoofdbestemming horeca heeft, (kleine) eetwaren en/of dranken kan consumeren ter plaatse en men daarvoor moet betalen. De horeca-activiteiten moeten ondersteunend en ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit (hoofdbestemming). Ondersteunend betekent dat de horeca activiteit niet los van de hoofdactiviteit mag plaatsvinden. Ondergeschikt betekent dat de horecafunctie maximaal 30% van het totale overdekte en omsloten bruto vloeroppervlak van de hoofdactiviteit beslaan van de inrichting, waarbij ondersteunende ruimten zoals het sanitair, de keuken en het terras tot horeca worden gerekend;

  • h) Terras: het buiten de besloten ruimte gelegen deel van een inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar bedrijfsmatig of anders dan om niet dranken of spijzen voor gebruik ter plaatse mogen worden verstrekt.

Artikel 2. Geen strijd met bestemmingsplan

  • a) Ondersteunende horeca is alleen toegestaan indien er geen strijdige situatie is met het bestemmingsplan. Indien in de bestemmingsomschrijving geen ondersteunende of andere vorm van horeca is opgenomen en de hoofdbestemming geen horeca is, is er sprake van een strijdige situatie met het bestemmingsplan;

  • b) Indien in het bestemmingsplan de begrippen kantine en/of ondergeschikte horeca worden gebruikt, dient dit gelezen te worden als ondersteunende horeca;

  • c) Indien de bestemming Sport wordt gehanteerd in het bestemmingsplan, wordt hieronder ook ondersteunende horeca verstaan.

Artikel 3. Exploitatievergunning

Het is verboden om een openbare inrichting te exploiteren waar ondersteunende horeca plaatsvindt zonder een exploitatievergunning zoals bedoeld in artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening.

Artikel 4. De exploitatievergunning

In de exploitatievergunning kan de burgemeester voorwaarden stellen aan de horeca-activiteit met het oogmerk te waarborgen dat de horeca-activiteit ondergeschikt blijft aan de hoofdactiviteit. In deze vergunning wordt in ieder geval het volgende geregeld:

Dagrecreatieve bestemmingen (hieronder mede verstaan agrarische bedrijven met ondersteunende horeca):

  • 1.

    De horeca-activiteiten dienen ondersteunend en in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van de hoofdactiviteit te zijn;

  • 2.

    Indien er sprake is van het verstrekken van alcoholische dranken dient deze activiteit te voldoen aan de Drank- en Horecawet en overige wet- en regelgeving;

  • 3.

    De horeca-activiteit is ondergeschikt aan de nevenactiviteiten en mag niet meer dan 30% van het totale overdekte en omsloten bruto vloeroppervlak van de hoofdactiviteit beslaan;

  • 4.

    Openingstijden: een uur voor en een uur na afloop van de hoofdactiviteit, waarbij de uiterste opening en sluitingstijden in de periode van 1 mei t/m 1 november van 8:00 t/m 22:00 uur bedragen en in de periode van 1 november t/m 30 april van 8:00 t/m 20:00 uur;

  • 5.

    Terras is niet groter dan 50 m²;

  • 6.

    Er worden geen maaltijden geserveerd;

  • 7.

    Er worden geen happy hours of andere aanbiedingen met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank georganiseerd;

  • 8.

    Er wordt geen afzonderlijke reclame gemaakt voor de horeca-activiteiten;

  • 9.

    Er vinden geen bijeenkomsten van persoonlijke aard plaats;

  • 10.

    Er wordt geen afzonderlijke reclame gemaakt voor de horeca-activiteiten;

  • 11.

    Verhuur van de horecagelegenheid aan derden of het ter beschikking stellen tijdens en buiten openingstijden voor bijeenkomsten van persoonlijke aard is niet toegestaan;

  • 12.

    De toegang tot de horeca-activiteiten is uitsluitend via het erf / of toegang van de nevenactiviteit; er is dus geen aparte openbaar toegankelijke ingang.

Verblijfsrecreatieve bestemmingen:

  • 1.

    De horeca-activiteiten dienen ondersteunend en in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van de hoofdactiviteit te zijn;

  • 2.

    Indien er sprake is van het verstrekken van alcoholische dranken dient deze activiteit te voldoen aan de Drank- en Horecawet en overige wet- en regelgeving;

  • 3.

    De horeca-activiteit is ondergeschikt aan de nevenactiviteiten en mag niet meer dan 30% van het totale overdekte en omsloten bruto vloeroppervlak van de hoofdactiviteit beslaan;

  • 4.

    Terras is niet groter dan 15 m² vermeerderd met 2,5 m² per verblijfplaats;

  • 5.

    Er worden geen happy hours of andere aanbiedingen met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank georganiseerd;

  • 6.

    Er wordt geen afzonderlijke reclame gemaakt voor de horeca-activiteiten;

  • 7.

    Verhuur van de horecagelegenheid aan derden of het ter beschikking stellen voor bijeenkomsten van persoonlijke aard is niet toegestaan;

  • 8.

    De toegang tot de horeca-activiteiten is uitsluitend via het erf / of toegang van de nevenactiviteit; er is dus geen aparte openbaar toegankelijke ingang.

Sportbestemmingen:

  • 1.

    De horeca-activiteiten dienen ondersteunend en in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van de hoofdactiviteit te zijn;

  • 2.

    De openingstijden van de kantine zijn overeenkomstig de in de Algemene Plaatselijke Verordening genoemde tijdstippen;

  • 3.

    De horeca-activiteit is ondergeschikt aan de nevenactiviteiten en mag niet meer dan 30% van het totale overdekte en omsloten bruto vloeroppervlak van de hoofdactiviteit beslaan;

  • 4.

    Terras is niet groter dan 50 m²;

  • 5.

    Er worden geen maaltijden geserveerd;

  • 6.

    Er worden geen happy hours of andere aanbiedingen met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank georganiseerd;

  • 7.

    Bij publiekstoegankelijke activiteiten worden markconforme prijzen gehanteerd bij het schenken van alcoholhoudende drank;

  • 8.

    Er vinden geen bijeenkomsten van persoonlijke aard plaats;

  • 9.

    In de exploitatievergunning wordt het aantal verenigingsgerelateerde feesten vastgelegd;

  • 10.

    Er wordt geen afzonderlijke reclame gemaakt voor de horeca-activiteiten;

  • 11.

    Verhuur aan derden of het ter beschikking stellen tijdens en buiten openingstijden voor feesten en partijen is niet toegestaan;

  • 12.

    De toegang tot de horeca-activiteiten is uitsluitend via het erf / of toegang van de nevenactiviteit; er is dus geen aparte openbaar toegankelijke ingang.

Maatschappelijke -, culturele - en educatieve bestemmingen:

  • 1.

    De horeca-activiteiten dienen ondersteunend en in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van de hoofdactiviteit te zijn;

  • 2.

    De openingstijden van de kantine zijn overeenkomstig de in de Algemene Plaatselijke Verordening genoemde tijdstippen;

  • 3.

    De horeca-activiteit is ondergeschikt aan de nevenactiviteiten en mag niet meer dan 30% van het totale overdekte en omsloten bruto vloeroppervlak van de hoofdactiviteit beslaan;

  • 4.

    Terras is niet groter dan 50 m²;

  • 5.

    Er worden geen happy hours of andere aanbiedingen met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank georganiseerd;

  • 6.

    Bij publiekstoegankelijke activiteiten worden markconforme prijzen gehanteerd bij het schenken van alcoholhoudende drank;

  • 7.

    Er vinden geen bijeenkomsten van persoonlijke aard plaats;

  • 8.

    Er wordt geen afzonderlijke reclame gemaakt voor de horeca-activiteiten;

  • 9.

    Verhuur aan derden of het ter beschikking stellen tijdens en buiten openingstijden voor feesten en partijen is niet toegestaan;

  • 10.

    De toegang tot de horeca-activiteiten is uitsluitend via het erf / of toegang van de nevenactiviteit; er is dus geen aparte openbaar toegankelijke ingang.

De burgemeester kan in de vergunning zoals bedoeld in artikel 3 afwijken van bovenstaande indien deze voorwaarden het meest doelmatige gebruik van de locatie beperken en afwijken gezien de feitelijke omstandigheden te rechtvaardigen is. In de publicatie zal worden aangegeven dat wordt afgeweken van het voorgaande.

Artikel 5. Uitzonderingen

Het voorgaande in de artikelen 2 en 3 is niet van toepassing op:

  • a)

    School- en bedrijfskantines;

  • b)

    Kleinschalige automatiek;

  • c)

    Overige kleinschalige ondersteunende horeca voor zover:

    • -

      geen alcoholische dranken worden geschonken;

    • -

      geen maaltijden worden geserveerd;

    • -

      de totale oppervlakte van horeca (inclusief terras en ondersteunende ruimten) niet meer bedraagt dan 50 m².

  • d)

    Evenementen.

Artikel 6. Nieuwe ondersteunde horeca

Indien ondersteunende horeca plaatsvindt binnen een inrichting, die niet onder de reikwijdte valt van artikel 5, en er is sprake van een strijdige situatie zoals bedoeld in artikel 2, kan een gedoogbeschikking worden afgegeven voor de activiteiten, met in acht name van de voorwaarden zoals gesteld in artikel 4, mits aan de onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • a)

    Er dient een verzoek om legalisatie te zijn ingediend;

  • b)

    Het College van burgemeester en wethouders is bereid medewerking te verlenen aan ondersteunde horeca op de betreffende locatie;

  • c)

    Er is geen sprake van een strijdige situatie met landelijke en/of provinciale wetgeving;

  • d)

    Er is geen sprake van een onevenredige afbreuk van de kwaliteit van het milieu, de woon- en leefomgeving.

Artikel 7. Citeertitel

Deze beleidsregel kan aangehaald worden als: Beleidsregel ondersteunende horeca.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 26 november 2012.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 13 november 2012.
Bekendgemaakt in D’n Uitkijk van 23 november 2012 .
Burgemeester en wethouders van Reusel–De Mierden,
de secretaris, de burgemeester,
M.J. Doeven H.A.J. Tuerlings
De burgemeester van Reusel-De Mierden,
H.A.J. Tuerlings