Beleid verwijtbare automatische brandmeldingen Gemeente Ridderkerk

Geldend van 24-08-2007 t/m heden

Intitulé

Beleid verwijtbare automatische brandmeldingen Gemeente Ridderkerk

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Beleid verwijtbare automatische brandmeldingen

Gemeente Ridderkerk

Titel : Beleid loze brandmeldingen gemeente Ridderkerk

Steller : Afdeling Preventie IBZ/ MvG

Datum : 25 Juli 2007

Inleiding

De bouwverordening eist vanuit artikel 2.6.1 dat bouwwerken voorzien worden van brandmeldinstallaties welke zijn aangesloten op Gemeenschappelijk Meldkamer (GMK)Dit kan ook via de wet milieubeheer. Voordeel hiervan is dat de brandweer direct de brandmelding ontvangt. Een nadeel van het aansluiten op de brandweermeldkamer is dat er loze brandmeldingen veroorzaakt worden waardoor de brandveiligheid in gevaar gebracht wordt. Binnen de gemeente Ridderkerk is een situatie ontstaan dat het aantal loze meldingen van dien aard toegenomen is dat men kan spreken van een verontrustend hoog aantal verwijtbare loze brandmeldingen.

Loze meldingen afkomstig van brandmeldinstallaties veroorzaken veel ergernis en onnodige kosten. Allereerst zijn er de brandweermensen die, zodra er een automatische brandmelding binnenkomt, alles waar ze mee bezig zijn laten voor wat het is en zich naar de kazerne spoeden om de voertuigen te bemensen. Omdat er niet vanuit gegaan mag worden dat het een loze brandmelding betreft, wordt er met spoed naar het opgegeven adres gereden. Als daar blijkt dat de melding gekwalificeerd kan worden als verwijtbare loze melding dan had deze in bijna alle gevallen voorkomen kunnen worden door de juiste discipline, gebruik en organisatie

Doelstellingen

Voorliggend document “Beleid verwijtbare loze brandmeldingen” heeft de volgende doelen voor ogen:

  • ·

    Een aanzienlijke reductie van het aantal verwijtbare brandmeldingen en daardoor een besparing op de kosten van onnodig uitrukken;

  • ·

    Zorgen dat de aanwezige brandmeldinstallatie de juiste kwaliteit en paraatheid heeft;

  • ·

    Bewustwording creëren bij de gebruikers van het belang van een goed werkende en geëiste installatie.

Loze meldingen

Loze meldingen is een verzamelnaam voor twee typen van automatische meldingen welke de gemeente Ridderkerk niet acceptabel vindt; te weten ongewenste meldingen en onechte. In onderstaande tabel enkele voorbeelden om het verschil aan te geven.

Ongewenste brandmelding

(brandverschijnselen)

Onechte brandmeldingen

(technische oorzaak)

Brandmeldingen

(echte brand)

Bakken en braden

Vervuilde melder

(Beginnende) brand

Rook- / stoomvorming

Beschadigde installatie

Werkzaamheden (bv lassen)

Defecte melder

Rook van siervuurwerk

Handbrandmelder indrukken

Rookmachine

Spontane melding

Ongewenste brandmelding: Dit betreft een brandmelding welke veroorzaakt is door de aanwezigheid van op brand lijkende verschijnselen, die niet het gevolg zijn van brand.

Onechte brandmeldingen: Hierbij gaat het om brandmeldingen die niet het gevolg zijn van een brand of een op brand lijkend verschijnsel.

Kosten

De uitruk naar een loze melding kost de gemeenschap € 800,00 per melding. Het gaat hierbij om kosten van mankracht en materieel. Brandweer Ridderkerk is de eerste helft van 2007 113 keer uitgerukt naar een automatische brandmelding. In ruim 100 gevallen was deze melding te kwalificeren als een loze melding. Het uitrukken naar loze meldingen heeft in de eerste helft van 2007 dus al een kostenpost met zich meegebracht van € 80.000,00

Wettelijke kaders en NEN normeringen

Bouwverordening

Objecten met een brandmeldinstallatie welke een doormelding geven naar de brandweer hebben een verplichte brandmeldinstallatie welke geëist is op basis van milieuwetgeving, beheersbaarheid van brand of op artikel 2.6.1 van de bouwverordening en bijlage 10, 11e wijziging van de bouwverordening van de gemeente Ridderkerk. Hierin word verwezen naar enkele NEN normen welke hieronder kort zijn toegelicht.

NEN 2535:1996/ A1:2002

NEN 2535 geeft eisen voor het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van het te installeren brandmeldsysteem. In de NEN norm zijn m.b.t. onechte en ongewenste meldingen aantallen gegeven voor acceptabele loze meldingen afhankelijk van oppervlakte en aantallen puntmelders.

NEN 2654

Bij brandmeldinstallaties is het belangrijk dat de beheerder zorgt dat het beheer, de controle en het onderhoud van de installatie op de juiste wijze plaatsvinden. Deze norm geeft aanwijzingen en eisen hiervoor.

Voorgesteld beleid voor het terug brengen van verwijtbare loze meldingen

Het onderliggende beleidsstuk is er op gericht om met de navolgende procedure het aantal verwijtbare loze meldingen te nivelleren.

  • 1.

    Bij een automatische brandmelding zal de brandweer altijd uitrukken naar de opgegeven locatie.

  • 2.

    De oorzaak van de melding zal door de ter plaatse zijnde bevelvoerder onderzocht worden. De uitkomst van dit onderzoek zal bepalend zijn voor het vervolgtraject.

  • 3.

    Uitkomsten die naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek mogelijk zijn:

    • a.

      De installatie heeft gedaan waarvoor hij bedoeld is en heeft de brandweer gealarmeerd omdat er daadwerkelijk gevaar / brand is. De brandweer zal een inzet plegen om de situatie weer normaal te krijgen.

    • b.

      De installatie heeft een melding gegenereerd waar een verwijtbaar menselijk handelen (of het nalaten van een handeling) aan ten grondslag ligt.

  • 4.

    In het geval van uitkomst 3a zal geen verdere actie ondernomen worden m.b.t. loze meldingen aangezien dit niet het geval is. De procedure stopt.

  • 5.

    In het geval van uitkomst 3b zal de bevelvoerder het uitrukrapport opmaken en dit doorgeven aan de afdeling Preventie van de IBZ.

  • 6.

    Een medewerker preventie, afdeling Toezicht, Controle en Handhaving (TCH) van de IBZ zullen de melding beoordelen. De volgende procedure wordt gevolgd:

    • a.

      Er is geen sprake van een verwijtbare loze melding

    • b.

      Er is wel sprake van een verwijtbare loze melding. De (hoofd)gebruiker van de brandmeldinstallatie zal een voornemen tot het opleggen van een dwang-middel krijgen in de vorm van een “last onder dwangsom.”

  • 7.

    Elke volgende verwijtbare loze brandmelding leidt tot het verbeurd verklaren van de dwangsom. De hoogte van de dwangsom bedraagt € 800 per overtreding. De gemeente Ridderkerk zal overgaan tot het innen van een verbeurde dwangsom.

Indien de deugdelijkheid van de brandmeldinstallatie zodanig is dat een onverantwoorde situatie ontstaat en direct handelen noodzakelijk is, zal in overleg met het Hoofd Veiligheid Vergunningen en Handhaving (VVH) gelijkwaardige bewaking van het bouwwerk direct aan de gebruiker worden opgelegd tot de brandmeldinstallatie weer deugdelijk functioneert. Mogelijke oplossingen zijn:

  • ·

    Het door de gebruiker per direct laten inhuren van brandwachten of

  • ·

    Overgaan tot het buiten gebruik nemen van het bouwwerk

Communicatiemomenten

Om verwijtbare loze meldingen onder de aandacht te krijgen van gebruikers van een brandmeldinstallatie als bedoeld in de bouwverordening, zullen er op verschillende tijdstippen en manieren informatiemomenten zijn over de het op handen zijnde of ingevoerde beleid wat voor u ligt.

Stap 1 Alle gebruikers die met hun brandmeldinstallatie aangesloten zijn op de GMK krijgen een informatieve brief over het te hoge aantal verwijtbare loze brandmeldingen.

Stap 2 Alle gebruikers krijgen na het vaststellen van het beleid wederom een brief waarin ze medegedeeld word dat ze al een x aantal loze meldingen veroorzaakt hebben. De grootste veroorzakers (top 5) zullen in dezelfde brief gewaarschuwd worden. Het door de gemeente Ridderkerk gehanteerde beleid zal met deze brief meegezonden worden.

Stap 3 In het plaatselijke informatiebulletin waar ook de gemeente zijn mededelingen doet, zal een artikel verschijnen over verwijtbare loze brandmeldingen.

Stap 4 Naar aanleiding van meldingen zal het proces in gang gezet worden en zal handhaving plaats gaan vinden met als doel de gebruikers te bewegen hun zaken op orde te brengen om zo verwijtbare loze meldingen binnen de gestelde normen te houden.

Financiële consequenties

Er zijn geen financiële consequenties