Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling reis- en verblijfkosten gemeente Tholen

Geldend van 18-05-2016 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2016

Intitulé

Regeling reis- en verblijfkosten gemeente Tholen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen;

gelet op het bepaalde in artikel 15:1:22 en artikel 18:1:10 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Tholen;

gelet op het instemmingadvies van de commissie voor Georganiseerd Overleg;

gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet;

b e s l u i t e n:

vast te stellen de navolgende 'Regeling reis- en verblijfkosten gemeente Tholen'

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    Medewerker

    De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR.

  • 2.

    Dienstreis

    Een naar het oordeel van het bevoegd gezag noodzakelijke verplaatsing van een medewerker tot het verrichten van een dienst buiten de plaats van tewerkstelling, evenals het hiermede verband houdende verblijf buiten deze plaats

  • 3.

    Standplaats

    De gemeente of met name genoemd deel daarvan, waar of van waaruit de ambtenaar gewoonlijk zijn werkzaamheden verricht.

Artikel 2 - Algemene bepalingen

De medewerker heeft voor het maken van een dienstreis toestemming nodig van zijn leidinggevende.

Artikel 3 - Reiskosten dienstreis

  • 1. Onder noodzakelijke reiskosten in het belang van de dienst wordt verstaan, kosten gemaakt:

    • a.

      In de lijn van de normale uitoefening van de functie.

    • b.

      In het kader van overwerk.

    • c.

      In het kader van het werken buiten de standplaats.

    • d.

      In het kader van vorming en bijscholing, zoals training, congressen, eendaagse cursussen, seminars, voorlichtingsbijeenkomsten e.d. Met dien verstande dat reiskosten die behoren bij een kortdurende (bijvoorbeeld een module van een leergang) c.q. langdurige opleiding vallen onder de "Gemeenschappelijke criteria Studiefaciliteiten gemeente Tholen".

    • e.

      In verband met bezoek arbodienst.

  • 2. Reiskosten voor woon-werkverkeer worden niet aangemerkt als kosten in belang van de dienst.

  • 3. Boetes voor verkeersovertredingen worden niet aangemerkt als reiskosten.

Artikel 4 - Afstand

  • 1. Tenzij een andere opdracht is gegeven, behoort een dienstreis via de kortste route te worden gemaakt.

  • 2. De plaats van tewerkstelling wordt door het bevoegde gezag als begin- en eindpunt aangemerkt. Het aantal kilometers wordt naar boven afgerond tot het naast hogere gehele getal.

  • 3. In afwijking van het bepaalde in het vorige lid kan de woning van de medewerker of een andere plaats als beginpunt respectievelijk eindpunt van de dienstreis worden aangemerkt, tenzij op de heenreis onderscheidenlijk de terugreis de plaats van tewerkstelling wordt bezocht.

  • 4. Bij overwerk op de standplaats geldt een maximumafstand van 40 kilometer (vice versa) dat voor vergoeding in aanmerking komt.

Artikel 5 - Vergoeding reiskosten

  • 1. De vergoeding van reiskosten gemaakt op grond van artikel 3, lid 1, van deze regeling, komt overeen met de daadwerkelijk gemaakte kosten voor openbaar vervoer.

  • 2. Bij gebruikmaking van de trein is, in de gevallen genoemd onder a t/m e van het in artikel 3 lid 1 genoemd artikel, de ambtenaar gerechtigd per tweede klasse te reizen.

  • 3. Bij gebruik van het eigen motorvoertuig wordt een kilometervergoeding toegekend als vermeld in de bijlage bij deze regeling.

  • 4. Onder voor vergoeding in aanmerking komende reiskosten worden mede begrepen de kosten voor het gebruik maken van een parkeerplaats, garage of stalling, bruggelden, overvaartgelden, tunnelgelden en dergelijke. Deze vergoedingen worden uitbetaald op basis van de vigerende fiscale regelgeving.

Artikel 6 - Verblijfkosten

Onder noodzakelijke verblijfkosten in het belang van de dienst worden verstaan, kosten gemaakt:

  • a.

    In de lijn van de normale uitoefening van de functie;

  • b.

    In verband met een dienstreis;

  • c.

    In het kader van overwerk;

Artikel 7 - Vergoeding verblijfkosten

  • 1. Verblijfkosten, gemaakt op grond van artikel 6 sub a t/m c van deze regeling, worden vergoed tot de naar het oordeel van het bevoegde gezag in redelijkheid gemaakte werkelijke kosten, met inachtneming van het tweede lid van dit artikel.

  • 2. De in verband met een dienstreis noodzakelijk gemaakte kosten voor maaltijden worden vergoed tot een maximumbedrag op basis en met toepassing van de bedragen als opgenomen in de bijlage van deze regeling.

  • 3. De medewerker heeft geen aanspraak op een verblijfkostenvergoeding voor een dienstreis korter dan 4 uur en voor een dienstreis binnen de standplaats.

  • 4. Indien veelvuldig dienstreizen moeten worden gemaakt, kan het dagelijks bestuur een lagere vergoeding wegens verblijfkosten vaststellen dan de vergoeding die wordt vastgesteld volgens de in het eerste lid te stellen regels.

  • 5. Deze vergoeding is onbelast als de vergoeding een meer dan bijkomstig zakelijk karakter heeft en voldoet aan de vigerende fiscale regelgeving.

Artikel 8 - Declaratie

Uitbetaling van reis- en verblijfkosten geschiedt achteraf, op declaratiebasis. Declaraties dienen voorzien te zijn van originele, deugdelijke bewijsstukken.

Artikel 9 - Termijn

De declaratie voor reis- en/of verblijfkosten dient binnen zes maanden na die kalendermaand bij het bevoegde gezag te worden ingediend.

Artikel 10 - Fiscale voorwaarde

Bedraagt het vergoedingsbedrag per kilometer meer dan het onbelastbare bedrag, dan wordt dat meerdere belast.

Artikel 11 - Aansprakelijkheid bij schade

Bij schade aan het eigen motorvoertuig tijdens uitoefening van de dienst, als gevolg van eigen verwijtbaar gedrag van de medewerker, is de werkgever niet aansprakelijk te stellen voor die schade.

Artikel 12 - Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kunnen burgemeester en wethouders nadere regels stellen.

Artikel 13 - Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als 'Regeling reis- en verblijfkosten gemeente Tholen' en treedt in werking op 1 januari 2011.

  • 2.

    Met ingang van de onder 1 genoemde datum vervalt het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen betreffende tegemoetkoming van reiskosten aan sollicitanten vastgesteld op 1 januari 2008.

Ondertekening

Tholen, 19 april 2011
 
Burgemeester en wethouders van Tholen,
De secretaris,               De burgemeester,
 
 
 
S. Nieuwkoop                              W. Nuis

Bijlage Vergoeding reis- en verblijfkosten

Vergoeding reiskosten dienstreis

Voor dienstreizen met een motorvoertuig geldt voor de ambtenaar een vergoeding van € 0,29 per kilometer.

  •  

Vergoeding verblijfkosten

 

Een vergoeding geldt voor het lunchcomponent en avondmaaltijd op basis van de bedragen als genoemd in artikel 5 van de vigerende Reisregeling Binnenland voor rijkspersoneel.

Toelichting op de artikelen

Artikel 3

Lid 2 is opgenomen om aan te geven dat er een aparte regeling is voor reiskosten woon-werkverkeer. Het onderscheid tussen deze kosten en zakelijke kilometers blijft bestaan. Een onderscheid dat door de belastingdienst per 1 januari 2004 niet meer wordt gemaakt.

 

Toegevoegd is lid 3 om duidelijkheid te creëren, één lijn te trekken en benadrukt het ieders eigen verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag in het verkeer.

Artikel 6

Voor degenen die overwerken en waarvoor het niet mogelijk is om tussendoor naar huis te gaan, is het redelijk om een maaltijdvergoeding te verstrekken. In de praktijk gebeurde dit al, echter met een laag maximumbedrag en met een eigen bijdrage van de medewerker. Deze werkwijze is aangepast en gaat het om werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum bedrag als vermeld in de tabel.

Artikel 8, 9 en 10

Accountantsvoorschriften, gedragscodes integriteit en belastingmaatregelen eisen dat dit soort bepalingen worden opgenomen. Tijdig declareren heeft ook te maken met budgetbeheersing. Budgetbewaking is alleen mogelijk wanneer tijdig inzicht bestaat in de uitgaven.