Regeling vervallen per 31-12-2008

Kostentoedelingsverordening waterschap Brabantse Delta 2004

Geldend van 20-02-2004 t/m 30-12-2008 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2004

Artikelen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    waterschap: waterschap Brabantse Delta;

  • b.

    kosten: kosten zoals opgenomen in de begroting naar kostendragers van het waterschap en welke gedekt worden met behulp van omslagen;

  • c.

    zakelijk gerechtigden ongebouwd: degenen die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van ongebouwde onroerende zaken;

  • d.

    zakelijk gerechtigden gebouwd: degenen die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van gebouwde onroerende zaken;

  • e.

    ingezetenen: degenen die hun werkelijke woonplaats hebben in het gebied van het waterschap.

Artikel 2 Gebiedsomschrijving

Het gebied van het waterschap is het gebied zoals omschreven in artikel 3 van het Reglement voor het waterschap Brabantse Delta.

Artikel 3 Waterkeringszorg

De kosten voor de waterkeringszorg worden als volgt toegedeeld:

De kosten voor de waterkeringszorg

Categorie

Waterkeringszorg

Ingezetenen

42 %

Zakelijk gerechtigden gebouwd

46 %

Zakelijk gerechtigden ongebouwd

12 %

Artikel 4 Waterkwantiteitsbeheer

De kosten voor het waterkwantiteitsbeheer worden als volgt toegedeeld:

De kosten voor het waterkwantiteitsbeheer

Categorie

Waterkwantiteitsbeheer

Ingezetenen

30 %

Zakelijk gerechtigden gebouwd

60 %

Zakelijk gerechtigden ongebouwd

10 %

Artikel 5 Kosten van heffing en invordering en verkiezingskosten

  • 1. De kosten van heffing en invordering, alsmede de kosten van de verkiezingen, blijkend uit de begroting van het waterschap voor enig jaar, worden, in afwijking van artikel 3 en 4, rechtstreeks toegerekend aan de onderscheiden categorieën ingezetenen, zakelijk gerechtigden gebouwd en zakelijk gerechtigden ongebouwd naar rato van de voor elk van deze categorieën in dat jaar te maken kosten.

  • 2. De in het eerste lid genoemde kostentoerekening kan tot een correctie van de in de artikelen 3 en 4 genoemde kostentoedelingspercentages leiden.

Artikel 6 Intrekking oude regelingen

De Kostentoedelingsverordening Waterschap Land van Nassau, de Kostentoedelingsverordening Hoogheemraadschap van West-Brabant, de Kostentoedelingsverordening waterschap Mark en Weerijs, de Kostentoedelingsverordening Waterschap Het Scheldekwartier en de Kostentoedelingsverordening waterschap De Dongestroom worden ingetrokken.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking  met ingang van de achtste dag na die van haar bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2004.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Kostentoedelingsverordening waterschap Brabantse Delta 2004.

Toelichting bij de Kostentoedelingsverordening waterschap Brabantse Delta 2004

Het algemeen bestuur van het waterschap dient ingevolge artikel 119 van de Waterschapswet een verordening vast te stellen waarin zoveel naar onderscheid van de taken die het waterschap ter behartiging zijn opgedragen, voor elk van de categorieën van belanghebbenden die in dat bestuur zijn vertegenwoordigd, de toedeling van het kostendeel is opgenomen.  Deze kostentoedelingsverordening heeft betrekking op de waterkeringszorg en het waterkwantiteitsbeheer. Bij het bepalen van de kostenaandelen moeten de aard en de omvang van het belang bij de betreffende taken in aanmerking worden genomen. Het vaststellen van de kostentoedelingsverordening is een bevoegdheid van het algemeen bestuur van het waterschap. Op grond van artikel 119, derde lid, van de Waterschapswet kunnen provinciale staten in het reglement uitgangspunten vaststellen die het waterschap bij het vaststellen van de kostenaandelen in acht dient te nemen. In artikel 18 van het Reglement voor het waterschap Brabantse Delta zijn de uitgangspunten voor de kostentoedelingsverordening opgenomen. Voor het waterschap Brabantse Delta zijn deze uitgangspunten gebaseerd op de methode Delfland. De kosten voor het waterkwantiteitsbeheer en de waterkeringszorg worden verdeeld over de algemene taakbelangen en de specifieke taakbelangen.  Per taak wordt eerst het kostenaandeel van de categorie ingezetenen bepaald op basis van de bevolkingsdichtheid. Per taak worden vervolgens de resterende kosten aan de categorieën ‘ongebouwd’ en ‘gebouwd’ toegedeeld op basis van de totale waarde in het economisch verkeer van ieder van die categorieën. Deze totale  waarden zijn berekend door Grontmij A & T d.d. 25 september 2002. In artikel 5 wordt uitvoering gegeven aan artikel 119, lid 1, tweede volzin Waterschapswet. De taakgebonden kostentoedelingen op basis van de artikelen 3 en 4 van deze verordening worden gecorrigeerd voor de rechtstreeks aan de categorieën toe te rekenen kosten van heffen/invorderen en de verkiezingskosten. Deze correctie volgt jaarlijks uit de begroting.

Artikel 119, vijfde lid, van de  Waterschapswet schrijft voor dat de kostentoedelingsverordening eenmaal in de vijf jaren herzien wordt. Het ligt in de bedoeling evenwel deze herziening voorafgaande aan iedere verkiezing voor het algemeen bestuur te laten plaatsvinden, zodat het nieuwe bestuur een juiste afspiegeling vormt van de verhoudingen tussen de diverse categorieën in het beheersgebied.

Het ontwerp-besluit heeft gedurende vier weken van 13 november 2003 tot en met 11 december 2003 voor een ieder ter inzage gelegen op de kantoren van de fusie-waterschappen. Gedurende deze termijn konden ingezetenen en in het gebied belanghebbende natuurlijke en rechtspersonen hun gemotiveerde zienswijze omtrent het ontwerp-besluit naar keuze schriftelijk of mondeling kenbaar maken. Er zijn vier zienswijzen ontvangen.