Regeling vervallen per 01-01-2012

Verordening marktgelden 2011

Geldend van 01-01-2011 t/m 31-12-2011

Intitulé

Verordening marktgelden 2011

De raad van de gemeente Woensdrecht, in vergadering bijeen op: 16 december 2010;gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 november 2010; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en de onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

b e s l u i t :vast te stellen de volgende verordening:

Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2011(Verordening marktgelden 2011).

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • a.

    markt: de warenmarkt welke krachtens besluit van de raad, gehoord de marktcommissie, op de daartoe aangewezen plaats, dag en tijd wordt gehouden;

  • b.

    marktterrein: de gehele oppervlakte openbare of voor het publiek toegankelijke grond, die bij besluit van de raad voor het uitoefenen van de markthandel is of wordt aangewezen;

  • c.

    standplaats: de op en voor de duur van een markt door het bestuursorgaan aangewezen ruimte voor het uitoefenen van de markthandel;

  • d.

    vaste plaats: een standplaats, waarvoor het bestuursorgaan voor onbepaalde tijd een vergunning heeft verleend;

  • e.

    dagplaats: een standplaats, die per marktdag beschikbaar wordt gesteld;

  • f.

    vergunninghouder: degene, aan wie door het bestuursorgaan een vergunning om gedurende een markt een standplaats in te nemen is verleend;

  • g.

    jaarmarkt: de warenmarkt welke krachtens besluit van de raad, op de daartoe aangewezen dag, plaats en tijd één maal per jaar gedurende één of enkele, in het besluit aan te wijzen dagen wordt gehouden;

  • h.

    marktgeld: de som van de vergoedingen voor:- het gebruik van een standplaats op het marktterrein en;- het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten die met de markt in het algemeen en de standplaats in het bijzonder verband houden.

  • i.

    abonnementhouder: in deze verordening wordt onder abonnementhouder verstaan de standplaatshouder die, door of namens het bevoegd gezag, gerechtigd is tot het gebruik, anders dan incidenteel gebruik, van een of meer standplaatsen op een marktterrein.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam ‘marktgeld’ wordt een recht geheven voor het gebruik van standplaatsen op de, voor de openbare dienst bestemde, als marktterrein aangewezen plaatsen.

Artikel 3 Belastingplicht

Het marktgeld wordt geheven van de vergunninghouder dan wel van degene aan wie een standplaats ter beschikking is gesteld door of namens het bevoegde gezag.

Artikel 4 Maatstaf van heffing en belastingtarief

  • 1 Het recht wordt geheven naar de maatstaven en de tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2 Voor de berekening van het recht wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

Artikel 5 Belastingtijdvak

  • 1 Het belastingtijdvak is een dag.

  • 2 In afwijking van het eerste lid is het belastingtijdvak bij een abonnement gelijk aan een kalenderkwartaal.

Artikel 6 Wijze van heffing

Het marktgeld wordt geheven bij wege van een schriftelijke kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of andere schriftuur.

Artikel 7 Ontstaan van de belastingschuld en bepalingen omtrent aanvang en einde belastingplicht in de loop van het tijdvak

  • 1 De bij wege van een schriftelijke kennisgeving geheven marktgelden van niet abonnementhouders zijn verschuldigd bij de aanvang van het in artikel 2 bedoelde gebruik.

  • 2 De bij wege van schriftelijke kennisgeving geheven marktgelden van abonnement-houders zijn verschuldigd bij de aanvang van het kwartaal of - zo dit later is - bij de aanvang van het in artikel 2 bedoelde gebruik.

  • 3 Bij de aanvang van de belastingplicht voor abonnementhouders in de loop van het kwartaal is het marktgeld verschuldigd over de aanvangsdag en het aantal resterende marktdagen in dat kwartaal.

  • 4 Indien de belastingplicht voor abonnementhouders in de loop van het kwartaal eindigt, in verband met het overlijden van de belastingplichtige of door schriftelijke opzegging door belastingplichtige dan wel door doorhaling op de lijst van vaste standplaats-houders door het college van burgemeester en wethouders, wordt ontheffing verleend over het aantal resterende marktdagen, na de beëindiging, in dat kwartaal.

Artikel 8 Termijn van betaling

  • 1 Het marktgeld voor niet abonnementhouders moet worden betaald op het moment van het uitreiken van de schriftelijke kennisgeving.

  • 2 Het marktgeld voor abonnementhouders moet worden betaald binnen een maand na de dagtekening van de schriftelijke kennisgeving (nota).

  • 3 De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het eerste lid gestelde termijnen.

Artikel 9 Teruggaaf

Geen teruggaaf vindt plaats van marktgelden indien - buiten de schuld van de gemeente -:

  • a.

    een vaste plaats op de weekmarkt niet wordt of kan worden ingenomen;

  • b.

    een standplaats op de jaarmarkt Putse Kermis, toegewezen door middel van toezending van een gunning, niet wordt of kan worden ingenomen.

Artikel 10 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de marktgelden.

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1 De ‘Verordening marktgelden 2010’ van 17 december 2009, wordt ingetrokken met ingang van de in het vierde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2 Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van bekendmaking.

  • 3 3 In afwijking in zoverre van het in de voorgaande leden bepaalde, blijft, indien de datum van inwerkingtreding van deze verordening ligt na de in het vierde lid genoemde datum van ingang van de heffing, de ingetrokken verordening gelden voor de in de tussenliggende periode plaatsvindende belastbare feiten voor zover ter zake daarvan de heffing van de rechten in die periode plaatsvindt.

  • 4 De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2011.

  • 5 Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening marktgelden 2011’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in vergadering van 16 december 2010.
De raad voornoemd,De griffier,          De voorzitter,

Tarieventabel 1

Tarieventabel behorende bij de ‘Verordening marktgelden 2011’

Onderstaande tarieven zijn alleen van toepassing indien op grond van de marktverordening in de betreffende gebiedsdelen, bij besluit, een weekmarkt dan wel een jaarmarkt is ingesteld door het college van burgemeester en wethouders. Overeenkomstig de marktverordening worden de standplaatsen op weekmarkten onderscheiden in vaste plaatsen en dagplaatsen. Voor de toepassing van de verordening worden onder dagplaatsen mede begrepen standwerkerplaatsen. De berekening van de verschuldigde belasting komt op identieke wijze tot stand. Indien sprake is van abonnementhouders zoals bedoeld in deze verordening wordt het marktgeld berekend door het aantal marktdagen in het kalenderkwartaal te vermenigvuldigen met het tarief per marktdag zoals hierna vermeld, met inachtneming van de bepalingen in artikel 7 van deze verordening.  

Maatstaf (geldig voor het gebiedsdeel van de kern Putte)

Tarief

 De tarieven gelden per:- standplaats voor elke 4 meter frontbreedte of gedeelte daarvan en 3 meter diepte of gedeelte daarvanHierna zijn de tarieven vermeld per marktdag of gedeelte daarvan (let op bij de berekening van het marktgeld dienen de hiervoor genoemde grondslagen mede in de berekening te worden betrokken).

 

Het marktgeld bedraagt per marktdag of gedeelte daarvan voor een vaste plaats of een dagplaats op de weekmarkt op woensdag

€6,75

 

 

tarieven oorspronkelijke vergunninghouder

 

1. Het marktgeld bedraagt voor de twee marktdagen, of gedeelten daarvan, voor een plaats op de jaarmarkt

€105,00

2. In afwijking van het gestelde onder punt 1. hiervoor bedraagt het marktgeld per marktdag of gedeelte daarvan voor een plaats op de jaarmarkt voor zover de toegewezen plaats op één van de twee zondagen wordt ingenomen door een zogenaamde ‘meeloper’

€ 52,50

 

 

tarief ‘meeloper’

 

Het marktgeld bedraagt voor één van de twee marktdagen, of gedeelte daarvan, voor een plaats op de jaarmarkt (z.g. meeloper-tarief)

€ 52,50

 

Maatstaf (geldig voor de gemeente Woensdrecht exclusief het gebiedsdeel van de kern Putte)

Tarief

 De tarieven gelden per:- standplaats voor elke 4 meter frontbreedte of gedeelte daarvan en 3 meter diepte of gedeelte daarvanHierna zijn de tarieven vermeld per marktdag of gedeelte daarvan (let op bij de berekening van het marktgeld dienen de hiervoor genoemde grondslagen mede in de berekening te worden betrokken).

 

Het marktgeld bedraagt per marktdag of gedeelte daarvan voor een vaste plaats of een dagplaats op de weekmarkt op vrijdag

€4,50

Behorende bij raadsbesluit van 16 december 2010

De griffier van de gemeente Woensdrecht,